Mijn flow actief Mijn flow
Flow slogan
 • Actief met iPad
Nieuws actief Nieuws

Heeft u de juiste vorm?

Bescherming bij faillissement? Fiscaal optimaal? Toekomstbestendig? Zomaar een paar vragen bij de keuze voor een ondernemingsvorm.

Lekker makkelijk beginnen?

De keuze lijkt vaak makkelijk. We schrijven ons in bij de Kamer van Koophandel en hebben een onderneming. Vaak een eenmanszaak of vennootschap onder firma. Het gemak en de belastingvoordelen zijn vaak het motief voor deze keuze. Zeker de belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek, de eerste drie jaar startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de Kleine ondernemersregeling voor de omzetbelasting zijn aantrekkelijk. Deze voordelen kunnen aan het begin, maar ook later, opwegen tegen de nadelen van deze ondernemingsvormen. Wat zijn deze nadelen? Geen of nauwelijks bescherming tegen privé aansprakelijkheid. Je bent één met je onderneming. Mocht het fout gaan met je onderneming, dan kan het ook fout gaan met je eigen huis en andere privébezittingen. Het sluiten van huwelijkse voorwaarden en het nakomen hiervan kunnen oplossingen bieden. Ook bedrijfsoverdracht kan bij deze ondernemingsvormen een nadeel zijn.

Blijf in de spiegel kijken!

Soms wegen de voordelen van lekker makkelijk beginnen niet op tegen de nadelen en wordt er direct gekozen voor de besloten vennootschap. Meestal is dan de keuze niet één maar meerdere besloten vennootschappen. Vaak wordt gezegd: ‘één BV is geen BV’. Welke keuze je ook maakt, blijf in ieder geval jaarlijks in de spiegel kijken. Eens gekozen blijft niet altijd gekozen. Moet de eenmanszaak of vennootschap onder firma worden omgezet naar een besloten vennootschap? Of juist andersom; is de besloten vennootschap een blok aan het been geworden? Wegen de voordelen zoals aansprakelijkheid niet meer op tegen de nadelen? Dan is er ook een weg terug uit de besloten vennootschap. Kortom, de juiste keuze van vandaag kan morgen achterhaald zijn. Blijf alert. Flow Accountants helpt je hierbij!

beeldondernemingsvorm

In ieder geval mag u van ons verwachten:

 • Jaarrekening

  De jaarrekening, uw zorg, ons dagelijks werk. De jaarrekening is het financiële verslag van uw onderneming over het afgelopen jaar. Uiteraard zorgen wij ervoor dat uw jaarrekening voldoet aan de wettelijke vereisten zodat u bijvoorbeeld uw bank ook goed inzicht kunt geven. Maar vooral willen wij dat u een goed beeld hebt van alle financiële ins & outs die voor de aansturing van uw bedrijf van belang zijn. Zodat u slimme keuzes kunt maken, vooruit kunt kijken.
 • Administratie

  Uw administratie moet voldoen aan bepaalde eisen. De meeste ondernemers zien de administratie niet als hun grootste hobby. Toch is een goede en tijdige administratie van essentieel belang voor de aansturing van het bedrijf. Uw wensen zijn hierin het belangrijkste. Graag combineren wij deze wensen zoveel mogelijk met de nieuwe mogelijkheden op het gebied van automatisering.
 • Tussentijdse rapportage

  Hoe actueler de cijfers, hoe meer je ermee kunt om de toekomst te beïnvloeden. Juist tijdige week-, maand- of kwartaalrapportages kunnen hierbij helpen. Nog een stap verder is het vergelijken van deze cijfers met een van te voren opgestelde begroting. Voor veel van onze klanten gaan wij door tot en met de stap van de begroting.
 • Salarisadministratie

  De salarisadministratie, een specialisme op zich. Alles moet hierbij in detail kloppen. Ook hiervoor kunt u bij ons terecht. Voor zowel de maandelijkse verloning van uw personeel als de overige zaken op het gebied van HR nemen wij u alle zorgen uit handen. Tegen een goed tarief en met het nodige gemak hebt u het daarmee uitbesteed. Onze collega Jeroen Smit vertelt u er graag meer over.
 • Inkomstenbelasting

  De belastingaangifte, een jaarlijks terugkerend onderwerp. Het is belangrijk om u hierover goed te laten adviseren. De reden is simpel: u wilt niet teveel betalen! De belasting is complex en regels veranderen continu. Hierbij ontvangt u een heldere uitleg over de opgestelde aangifte en over acties voor de toekomst.
 • Vennootschapsbelasting

  De basis voor de aangifte vennootschapsbelasting ligt in de jaarrekening. U heeft daarbij te maken met een woud aan verplichtingen en regels. Het inschakelen van een fiscaal specialist scheelt u tijd, geld en wellicht de nodige frustratie. Onze adviseurs weten altijd van complexe en actuele regels en kunnen u dit duidelijk uitleggen.
 • Omzetbelasting

  Over welke kosten mag u wel omzetbelasting terugvragen en over welke kosten niet? Op welk moment moet ik over mijn omzet de omzetbelasting afdragen? Wij kunnen u helpen bij het beantwoorden van onder andere bovenstaande maar ook vele andere vragen op het gebied van de omzetbelasting. Kortom, voor uw aangifte omzetbelasting moet u bij ons zijn.
Afspraak maken? Bel ons!
Afspraakknop
033 445 17 00
033 445 17 00